Tävlingar
Kalender 2014

ERCup

Rally

26/4
24/5
15/6
9/8
24/8
5/10


28/5
10/6

ERCup Ring Knutstorp
ERCup Sturup Raceway
ERCup Falkenberg Motorbana
SLRS Kinnekulle Ring
ERCup Kinnekulle Ring

ERCup Ring Knutstorp

Holmedalsrallyt
Hästkraftshelgen Årjäng

Resultat

ER Cup Ring Knutstorp
pilResultat
pilBilder

Säsongens finaltävling i ERCup kördes på Ring Knutstorp med drygt 20 team på startlinjen. Favoriter inför var Hegnet Motorsport i princip bara behövde ta sig i mål för att vinna serien.

Snabbast i kvalet var teamet Kärkkäinen som tog pole position med endast 12 tusendelars marginal till Kent Persson och Tornado Racing.

Tornado Racing som hela säsongen haft problem med växellådan kunde för första gången i år konstatera att växellådan fungerade som den skulle.

- Vi gjorde ett bra kval och när även växellådan verkade funka så kändes det som vi verkligen skulle vara med och fightas i finalen, säger Kent.

Tyvärr höll det inte så länge utan problem med bränslesystemet satte stopp för teamet. De kom dock ut på banan igen men efter drygt halva tävlingen valde Tornado Racing att kasta in handduken efter att kränghämmaren gått av. Kent fortsätter:

- Det här är en säsong som vi bara vill glömma, det är som det är. Nu gäller det bara att börja planera för nästa säsong.

Segern i tävlingen togs av Skararp Motorsport före Hegnet Motorsport som vann serien totalt

Årjäng 2014
Innan race på Knutstorp

ER Cup Kinnekulle Ring
pilResultat
pilBilder

Efter en minst sagt tung säsong tog äntligen Kent Persson tillsammans med teamet Tornado Racing en seger i långloppsserien ER Cup.

Tävlingen kördes på Kinnekulle Ring med ett kval och två race på vardera tre timmar.

Kvalet kördes på en allt snabbare upptorkande bana och Tornado kvalade in i första startledet endast slagna med 0,339 sekunder av teamet 2 Fast 4 You.

Årjäng 2014
Line up inför starten i första racet. Tornado och 2Fast4You i första startled.


Gästföraren Rickard Rydell tog efter några varv över ledningen och kunde bygga upp en ledning på 30 sekunder innan han lämnade bilen över till Tobbe Söderberg. Tobbe drygade ytterligare ut ledningen och lämnade över bilen till Kent som enkelt kunde säkra segern med över ett varvs marginal till tvåan Skararp Motorsport.

Årjäng 2014
I ledning efter fyra varv i första racet med Rickard Rydell i bilen.


I det andra racet startade Tornado i pole position men tvingades gå i depå med motorproblem efter att regn trängt in i en tändspole. Det tog knappt fem minuter  innan de var ute på banan igen men på den tiden föll de från en topp placering till 15:e plats. Rickard gjorde en fantastiskt fin uppkörning och till slut kunde teamet gå i mål på 6:e plats av 24 team.

Årjäng 2014
Delar av teamet på Kinnekulle. Från vänster: Tobbe, Rickard och Kent.

SLRS Kinnekulle Ring
pilResultat

SLRS är Skandinaviska LångloppRacing Serien som kör totalt 4 timmars långlopp fördelat på två race. Lite andra regler och klasser jämfört med ERCup men de snabbaste bilarna i serien är jämförbara med Tornados bil. Tanken med tävlingen för vår del var bara att få avlusa bilen och få lite testtid inför ER Cup på Kinnekulle.

Vi får en välbehövlig shake down inför tävlingen och jobbar med setupen. Tyvärr så ser vi även att växellådstemperaturen är hög så vi kommer fortsätta felsökningen på varför vi får hög temp inför ER Cup på Kinnekulle. När vi är ute och luftar bilen så sätter vi näst snabbaste varvtid i båda SLRS racen.

Årjäng 2014
Inför test på Kinnekulle ihop med SLRS


Backtävling Hästkraftshelgen Årjäng
pilResultat
pilBilder

Årjängs MK arrangerade traditionsenlig backtävling med serviceplats på Storgatan i samband med V75 travet i Årjäng. Även om inte startfältet var så stort så var nivån desto bättre. I 4WD fanns namn som Tidemand, Brynildsen och PG Andersson. I 2WD var det inte heller dålig nivå, Leif Pettersson och Mikael Ericsson brukar kriga i toppen av rally SM men nu var det rallysprint som gällde.

Enkla regler, tre åk upp för backen och snabbaste åk vinner. Co-driver för dagen var Björn Blixt som till vardags ansvarar för Bison miniskotare hos Kranman.

Vi sätter en tredjetid efter Pettersson och Ericsson i första åket. Helt ok med tanke på att vi inte tävlat mot killarna sen 2012 men det var tight bakom oss. Andra åket blir ett misslyckande, en växelmiss gjorde att vi halkade ner till en femteplats.

Sista åket blir utan några direkta misstag och attacken är helt ok men tyvärr räcker det inte till pallen, Matias Adielsson gör en riktigt kanonkörning med sin Peugeot 208 och var snabbare så vi fick nöja oss med en fjärdeplats.

Trots tävlingsuppehållet så är vi inte helt efter de riktigt snabba killarna. Bilen funkar bra, vi har lite småsaker att rätta till men sen kanske det kan bli någon mer rallytävling senare under säsongen.

Årjäng 2014
Foto: Hans Edvardsson


Holmedalsrallyt
pilResultat

Holmedalsrallyt är en regularitytävling för veteranbilar men vi deltog utom tävlan och lottade ut platsen som co-driver. Vinnaren att åka med de fyra sträckorna blev Mathias Börsjö Olsen.

Mathias skötte sig lysande som co-driver så även om vi deltog utom tävlan så var vi snabbast på samtliga sträckor. Till konkurrenternas försvar så får vi väl nämna att de körde veteranbilar och dessutom tävlade i att köra så jämna tider som möjligt och inte så snabbt som möjligt. Oavsett, bra arrangemang med namn som Sören Nilsson, Bror Danielsson och Lasse Storm på plats. Och, vikitgast av allt, nu vet vi att Corollan funkar som den ska igen!

Holmedal
Innan start på serviceplatsen i Holmedal.

ER Cup deltävling 3 Falkenberg Motorstadion
pilResultat
pilBild & Resultatarkiv ERCup

Deltävlingen på Falkenbergs Motorbana i ERCup började började på sämsta möjliga sätt för Kent Persson och Tornado Racing. På träningen kvällen innan tävlingen blir Kent inblandad i en raceincident när han ska passera en långsammare bil. Istället för att träna får teamet spendera kvällen med att försöka få bilen klar för race nästa dag.

I kvalet sätter Kent och de andra i teamet tredje snabbaste tid efter Skararp Motorsport och Kärkkäinen Racing.

Tobbe Söderberg tar starten och är med bra i toppen men 50 minuter in i racet tvingas teamet ta beslutet att bryta tävlingen.

- Vi fick för hög temperatur på oljan i växellådan så vi tog beslutet att bryta tävlingen för att inte riskera haveri. Nu har vi sommaren på oss att se till att vi har en bil som levererar till hösten. Det är otroligt tråkigt för alla, speciellt killarna som jobbat hårt för att bilen skulle stå på startlinjen, säger Kent.

Årjäng 2014
Efter en massiv insats på karossen avslutade vi med tejp. Syns knappt att halva dörren är bara tejp...

ER Cup deltävling 2 Sturup Raceway
pilResultat
pilBild & Resultatarkiv ERCup

Premiären för Kent Persson med långloppsteamet Tornado Racing startade dåligt på Ring Knutstorp med en bruten tävling på grund av växellådan. Andra deltävlingen kördes i helgen på Sturup Raceway. Även om teamet råkade ut för en hel del problem så blev det målgång efter 6 timmar på banan på en godkänd placering.

I kvalet placerade de sig på en klart godkänd 6:e plats men trots det fick de starta från depå.

- Vi var sena ut till starten så vi fick starta sist från depå. Ingen stor grej i långlopp men det är ändå onödigt att ge bort tiden det kostar att köra sig genom startfältet plus att det finns en ökad risk för incidenter, berättar Kent.

Kent plockar snabbt placeringar och närmar sig toppen på startfältet men en rad småproblem som kostar tid och placeringar gör att Tornado Racing efter 6 timmar slutar på en 8:e plats. Kent fortsäter:

- Med tanke på den lite struliga tävlingen så är jag nöjd. Teamet har haft fullt fokus på att lösa det stora problem vi haft med bilen. Nu när det funkar så nu får vi börja jobba med småsakerna som kostar oss topplaceringarna. Vi tog målflagg utan allt för stora problem så det känns riktigt bra!Falkenberg
Innan racet på Sturup

ER Cup deltävling 1 Ring Knutstorp
pilResultat
pilBild & Resultatarkiv ERCup

Premiärtävlingen i 6-timmars långloppsserien ER Cup kördes på Ring Knutstorp. För Tornado Racing hade bilen uppdaterats med ny sekventiell växellåda från Tractive.

Kvalet gick perfekt och Tobbe Söderberg ställde teamet i pole positon med nästan 0,5 sekunders marginal!

När starten har gått är det hård fight i toppen. Tornado Racing håller ställningarna bra i täten men de tvingas ta in bilen för att laga fästet till generatorn efter några timmar och förlorar placeringar. Ännu värre blir det när den nya växellådan börjar strula.

- Lådan blev svårväxlad så vi tog in bilen direkt i depå och konstaterade att den av någon anledning gått varm så det var bara att kasta in handduken, säger Kent besviket.

Knutstorp
Unleash the beast

Resultat från tidigare säsonger:

2013 Racing BMW 320 ERCup
2012 Rally Toyota Corolla och Racing Volvo 244 ERCup
2011 Rally Toyota Corolla VBF DM och Racing Volvo 244 ERCup
2010 Rally Toyota Corolla VBF DM (7a) och Racing Volvo 244 ERCup (5a)
2009 Rally Toyota Corolla SuperCupen (5a) och VBF DM (Guld)
2008 Rally Toyota Corolla SuperCupen (5a) och VBF DM (Guld)
2007 Rally Toyota Corolla SuperCupen (6a) och VBF DM (Silver)
2006 Rally Suzuki Swift MKII Svenska Suzuki Cupen (Silver)
2005 Rally Peugeot Super Cup (4a)
2004 Rally Peugeot Super Cup (4a)
2003 Rally Suzuki Swift MKII Svenska Suzuki Cupen (Guld) Golf MKII Tarmac Cup (Guld)

Partners